This site uses cookies to offer a better browsing experience. If you continue without changing cookie settings, you consent to this - but if you want, you can change it any time clicking on "gear wheel icon" at the bottom of this page.

Menu

Best yarns for hats and mittens

Milyen fonalat vegyek sapka és kesztyű kötéséhez, horgolásához?

A sapka kötéshez először azt kell eldöntened, hogy türelmesen lassan haladósan szeretnéd készíteni, vagy gyorsabban haladós fonalat keresel. Azaz vékonyabb, vagy inkább vastagabb fonalat választanál. Ez után azt is mérlegelned kell, hogy inkább műszálas, vagy inkább gyapjús kiegészítőt készítenél. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy mekkora összeget szánunk a sapkára, hiszen a tiszta gyapjú, a gyapjú-keverék fonalak drágábbak és melegebbek, a műszálas fonalak pedig gazdaságosabbak. 

Mennyi fonal kell egy átlagos méretű téli sapkához, kesztyűhöz?

Természetesen függ a kiválasztott fonal vastagságától és a kötésminta bonyolultságától. Hiszen van vékony gyapjúból kötött norvég mintás és csavartmintás sapi egyaránt. De természetesen ebben is tudunk segíteni, hiszen online kalkulátorunkkal villámgyorsan kiszámolhatod mennyi fonalra van szükséged. A kiválasztott fonal vastagságát nézd meg (0-7 számmal jelölönk, amiről itt olvashatsz bővebben) és hogy hány szem és sor kell a 10x10cm-es mintadarabhoz (ezt a kiválasztott fonal terméklapján a  paraméter értékeiben találod meg.) Majd használd az online kalkulátorunkat ahol megadhatod a méretet és a kiválasztott fonalvastagságot. >>> Online Fonal Kalkulátor >>>

A Fonaltündér az alábbi fonalakat ajánlja leginkább a sapka és kesztyű kötéshez / horgoláshoz
(vékonytól a vastagabb fonalak felé haladok)


1. Vékonyabb fonalak türelmes kötőknek és horgolóknak (1-2):


 

A Scheepjes Metropolis színeit a nagyváros vibráló, élénk színei ihlették. A fonalak színe nem teljesen egynemű, hanem izgalmas, finoman melírozott, árnyalt. A kávéházban ülve, a parkban egy padon kötögetve vagy horgolva a Metropolis fonallal biztos sikerélmény vár Rád! A Scheepjes Metropolis 75%-ban szuperpuha merinói gyapjú, mely megadja a belőle készülő zoknik és kesztyűk lélegzőképességét, puhaságát és melegségét. Emellett 25%-ban műszálak egészítik ki, aminek köszönhetően strapabíró, rugalmas és kezelhetővé (moshatóvá) válik. 1-es vastagságú vékony fonal, melyet 2.5mm-es tűvel kötheted, vagy horgolhatod izgalmas színes sálakká, vagy zoknikká.

Fonalvastagság: 1
Kötőtű / horgolótű mérete: 2.5-3mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 29 szem, 45 sor
gombolyag kiszerelése: 50 gramm - 200 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség:
kb. 3-400 folyóméter - 2 gombolyag (összesen 400 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): kb. 6380 Ft


 

 

Az Our Tribe (ejtsd: áur trájb :) színeit a Scheepjes fonalgyár tervező bloggerei, tervezői alkották. Az elnevezések a nemzetközileg is elismert alkotók neveit viselik. A fonalak színe nem teljesen egynemű, hanem izgalmas, finoman melírozott, árnyalt, vagy színátmenetes, többszínű. A Scheepjes Our Tribe 70%-ban szuperpuha merinói gyapjú, mely megadja a belőle készülő zoknik és kesztyűk lélegzőképességét, puhaságát és melegségét. Emellett 30%-ban műszál egészíti ki, aminek köszönhetően strapabíró, rugalmas és kezelhetővé (moshatóvá) válik. 2-es vastagságú vékony fonal, melyet 2.5-3mm-es tűvel köthetedvagy horgolhatod izgalmas színes sálakká, kendőkké. A gombolyagok 100 grammosak és 420 méter hosszúak!

Fonalvastagság: 2
Kötőtű / horgolótű mérete: 2.5-3mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 28 szem, 40 sor
gombolyag kiszerelése: 100 gramm - 420 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 3-400 folyóméter - 1 gombolyag (összesen 420 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 3990 Ft


 

    

A Durable Comfy egy vékony (2-es vastagságú / Fine / Sport), 100% prémium mikroszálas akril fonal, amely hihetetlenül puhaA sima akril szálhoz képest a mikroszálas akril kellemesebb viseletet biztosít a melegebb, vagy párás időben. A mikroszálak könnyebben kezelik a nedvesség felvételét és elvezetését, így kellemesebb és szárazabb érzetet biztosítanak viselőjének. A  fonal 100 grammos (266 méteres) gazdaságos kiszerelésben kapható, a javasolt kötőtű/horgolótű méret: 3-4mm.

Fonalvastagság: 2
Kötőtű / horgolótű mérete: 3mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 22 szem, 33 sor
gombolyag kiszerelése: 100 gramm - 226 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 3-400 folyóméter - 2 gombolyag (összesen 452 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 2800 Ft


 

2. Közepesen vastag fonalak sapka kötéshez és horgoláshoz (3-4):


 

A Scheepjes Stone Washed (ejtsd: sepjesz sztón vosd :) kőmosott hatású fonal nevével ellentétben puha, gyapjú tapintású, mindemellett erős vékony (3-3.5 tűméret), keverék fonal. Alapját 78%-ban természetes pamut szálak adják, 22% akril tartalma biztosítja finoman bolyhos puhaságát. Akár egy szín használatával, egyszerű mintával is változatos karakteres textrúrát ad a szálak különleges felületének köszönhetően. A nemzetközi kötő és horgoló bloggerek egyik nagy kedvence a Scheepjes kínálatából.

Fonalvastagság: 2
Kötőtű / horgolótű mérete: 3.5mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 24 szem, 32 sor
gombolyag kiszerelése: 50 gramm - 130 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 2-300 folyóméter - 2 gombolyag (összesen 260 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 3380 Ft


 

Ha a környezetvédelem számodra is szívügy, akkor a Scrumptious a Te fonalad! A Scheepjes Scrumptious (ejtsd: sepjesz szkrampsösz :) egy finoman puha, környezettudatosközepes (3) vastagságú, 50% prémium akril, 50% újrahasznosított poliészter fonal, amely konkrétan petpalackok feldolgozásával készül. A színei közt megtalálod a finoman árnyalt és monokróm földszíneket és pasztell árnyalatokat. Gazdaságos, nagy kiszerelésben, azaz 100 grammos 300 méter hosszú gombolyagokban elérhető, így könnyedén használhatod nagyobb projektekhez is! Javasolt kötőtű / horgolótű méret: 4mm. 

Fonalvastagság: 3
Kötőtű / horgolótű mérete: 4mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 20 szem, 24 sor
gombolyag kiszerelése: 100 gramm - 300 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 2-300 folyóméter - 1 gombolyag (összesen 300 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 1480 Ft


 

A DMC 2023-as újdonsága a Brio fonal, mely izgalmas élénk színkombinációkkal dobja fel alkotásaidat! A DMC Brio igazi prémium fonal, melynek 80% akril tartalma teszi könnyen kezelhetővé és 20% gyapjú tartalma teszi puhává és meleggé! A színek úgy váltakozna és folynak egymásba, hogy izgalmas csíkos hatást érhetsz el a pulóver, vagy vállkendő horgolása vagy kötése során a fonalak cserélgetése nélkül! Igazi élvezet ezzel a fonallal dolgozni. A Brio közepes avagy DK (3) vastagságú, 4mm-es tűvel kötheted, horgolhatod, gazdaságos 100grammos gombolyagokban!

Fonalvastagság: 3
Kötőtű / horgolótű mérete: 4mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 22 szem, 28 sor
gombolyag kiszerelése: 100 gramm - 340 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 2-300 folyóméter - 1 gombolyag (összesen 340 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 2490 Ft


 

A Scheepjes Softfun (ejtsd: sepjesz szoftfán :) közepes vastagságú (3), nagyszerűen összeállított 60%-ban pamut40%-ban akril fonalkülönlegesség. A pamut lélegző képessége csodásan ötvöződik benne az akril puhaságával, és könnyen kezelhetőségével. Igazán sokoldalú, szinte minden elkészíthető belőle a bébiruhától a lakást dekoráló takarókig, párnákig!

Fonalvastagság: 3
Kötőtű / horgolótű mérete: 3.5-4mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 21 szem, 30 sor
gombolyag kiszerelése: 5gramm - 140 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 2-300 folyóméter - 2 gombolyag (összesen: 280 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 2700 Ft


 

A Scheepjes Merino Soft (ejtsd: sepjesz merinó szoft :) pihepuha közepes (3) vastagságú fonal, mely 50%-ban merinói gyapjú, amely úgynevezett "Superwash Merino", azaz "mosható, kezelt gyapjú". Így ez a prémium fonal 30 fokos gyapjúmosás programon mosható, nem filcesedik. 25%-ban akril szálak, 25%-ban pedig mikroszálak egészítik ki a Merino Soft selymes gyapjú szálait tökéletes összetételűvé. Kiválóan alkalmas meleg kardigánok, pulóverek és sapkák, sálak, kesztyűk kötéséhez, horgolásához. A gyapjú szálak selymes tapintásúak és melegen tartanak téged a hűvös időben is. A Merino Soft fonalgombolyagok 50 grammosak és 105 méter hosszúak, 4-5mm-es horgolótűvel, vagy kötőtűvel gyönyörű mintázatok, puha anyagok köthetőek, horgolhatóak belőle.

Fonalvastagság: 3
Kötőtű / horgolótű mérete: 4.5-5mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 19 szem, 23 sor
gombolyag kiszerelése: 5gramm - 105 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 2-250 folyóméter - 2 gombolyag (összesen: 210 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 4780 Ft


 

A Scheepjes Stone Washed XL (ejtsd: sepjesz sztón vosd :) kőmosott hatású fonal nevével ellentétben puha, gyapjú tapintású, mindemellett erős közepesen vastag (4) (5mm-es tűméret), keverék fonal. Alapját 70%-ban természetes pamut szálak adják, 30% akril tartalma biztosítja finoman bolyhos puhaságát. Akár egy szín használatával, egyszerű mintával is változatos karakteres textrúrát ad a szálak különleges felületének köszönhetően. A nemzetközi kötő és horgoló bloggerek egyik nagy kedvence a Scheepjes kínálatából. A már jól ismert Stone Washed fonal vastagabb változata!

Fonalvastagság: 4
Kötőtű / horgolótű mérete: 5mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 14 szem, 19 sor
gombolyag kiszerelése: 5gramm - 75 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 150-200 folyóméter - 2 gombolyag (összesen: 150 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 3380 Ft


 

A Scheepjes Chunky Monkey (ejtsd: sepjesz csánki mánki :) egy közepesen vastag (4), 100% prémium akril fonal, amely hihetetlenül puha és mindemelett hypoallergén. (Javasolt kötőtű/horgolótű méret: 5mm). Szép, karakteres, vaskosabb textúrájú anyag köthető/horgolható belőle, mindemellett könnyen kezelhető, mosható. Legfőbb erénye azonban, hogy garantáltan nem bolyhosodó, úgynevezett "anti-pilling" fonal. Az apró bolyhok, csomócskák ki sem alakulnak a viselése, mosása során!

Fonalvastagság: 4
Kötőtű / horgolótű mérete: 5-5.5mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 13 szem, 18 sor
gombolyag kiszerelése: 100gramm - 116méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 100-130 folyóméter - 1-1.5 gombolyag (összesen: 116-150 méter, 100 gramm)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 2500-3000 Ft


 

3. Vastag fonalak sapka kötéshez és horgoláshoz (5-):


   

A DMC Pirouette XL (ejtsd: piruett :) pihepuha vastag (5) fonal, 22%-ban gyapjú szálakból, melyet 78%-ban puha akril egészít ki tökéletes összetételűvé. Minden egyes gombolyagát izgalmas színek és színátmenetek tesznek igazán kívánatossá. A szálak megjelenése lazán, finoman sodrott, mintha kézzel készült volna. Ahogy kötöd belőle a sálat, vagy pulóvert, magától gyönyörű csíkos mintázatok alakulnak ki a puha meleg anyagon. Mindemellett szigorú OEKO-TEX minősítéssel bíró, megbízható bőrbarát fonal. Varázsolj csodás téli kiegészítőket a Pirouette gombolyagokból!

Fonalvastagság: 5
Kötőtű / horgolótű mérete: 5-5mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 14 szem, 19 sor
gombolyag kiszerelése: 200 gramm - 300 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 100-130 folyóméter - 1 gombolyagból 2 sapkát köthetsz ( vagy 1 sapka mellé kesztyűket ) (összesen: 2 * 150 méter méter, 100 gramm / sapi)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 2990 Ft


 

A Scheepjes Namaste (ejtsd: sepjesz namaszté :) pihepuha vastag (5) fonal, mely 50%-ban "virgin wool", azaz "szűz" gyapjú, amely tiszta, új, érintetlen gyapjú, első felhasználásból. 50%-ban puha akril szálak egészítik ki a Namaste selymes gyapjú szálait tökéletes összetételűvé. Minden egyes színárnyalat egy-egy yoga pozícióról kapta a fantázianevét. A fonalnak van egy nagyon finom selymes fényessége, mely igazi belső ragyogássá alakul ahogy megkötöd, vagy horgolod. A Namaste fonalgombolyagok 100 grammosak és 85 méter hosszúak, 8mm-es horgolótűvel, vagy kötőtűvel gyönyörű mintázatok, puha anyagok köthetőek, horgolhatóak belőle.

Fonalvastagság: 5
Kötőtű / horgolótű mérete: 7-8mm
Szemek száma 10x10cm-es mintanégyzeten: 12 szem, 13 sor
gombolyag kiszerelése: 100 gramm - 85 méter / gombolyag

Női M-es sapkához szükséges mennyiség: 
kb. 80-100 folyóméter - 1-1.5 gombolyag (85-120 méter méter, 100-150 gramm / sapi)
1 sapka fonal alapnyag ára (Női M-es): 3290-5000 Ft


Milyen kötőtűvel kössek sapkát és kesztyűt?

Többféle kötési technika van a sapkák készítéséhez. Vannak csőszerűen szűkítés nélkül kötött fazonok, melyeket összehúznak a fejtetőn és egy pompom eltakarja az anyag összehúzott végét. Léteznek dupla rétegben kötött sapik vékonyabb fonalból, melyek kifordíthatóak. És köthetsz hagyományos a fejtetén szűkített fazonokat. Alapvetően 2 technika van, a körkötőtűs és a zoknikötőtűs (ebből is többféle létezik).

  • Körkötőtű . varáliható kábelhosszal és fejvégekkel - praktikusan használható nagy és kis darabokhoz, körbekötéshez, a kábelt és a fejvégeket külön is megveheted, vagy készletben is kapható - Itt találod: variálható körkötőtűk>>>

 

 

  • Hagyományos két végén hegyes zoknikötőtűk - a kesztyűk / sapkavégek (szűkítés) - általában 5db egy csomagban - Itt találod: rövid zoknikötőtűk>>>
  • Két végén hegyes rugalmas damil összekötésű tűk - az ujjak kötéséhez - általában 3db egy készletben - Itt találod: rugalmas zoknikötőtűk>>>

 

Hol találok sapka és kesztyű mintákat?

Szeretettel ajánlom a Scheepjes Yarn magazinokat, melyek legtöbbjében lelsz zokni leírást. A magazinokat itt találod >>>
Böngéssz bátran a Scheepjes oldalán a sapka minták közt, melyek között ingyenes mintákat is lelsz. Scheepjes sapka minták>>>
Olvasd korábbi blogbejegyzéseinket a tanulj kötni rovatban. Blog >>>
Nézegesd meg kötéssel kapcsolatos könyveinket. Könyvek>>>


Még mindig nem tudom milyen fonalat válasszak

Amennyiben további kérdésed merül fel, vagy csak szeretnél tanácsot, segítséget kérni, akkor keress bátran az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Fonaltündér - Varga Bori
email: info@fonaltunder.hu
telefonon (hétköznap 8-18 között): +36 30 565 9978

Labels attached to the content: tudástár - knowledge library

Search