This site uses cookies to offer a better browsing experience. If you continue without changing cookie settings, you consent to this - but if you want, you can change it any time clicking on "gear wheel icon" at the bottom of this page.

Menu

What is gauge? Why is it worth to knit or crochet it?

Exactly what is gauge? Gauge is simply a description of how many stitches and rows a particular crocheted or knitted fabric has within a certain area (commonly: 10cm  by 10 cm or 4" by 4"). This means gauge is measuring both the width of your stitches and the height of your stitches. Before you start a new project, it's very important to knit or crochet the gauge according to the pattern description, using the recommended hook/needle and yarn.

Why is it so important to crochet / knit gauge?

Not all crocheters stitch the same way: some of us tend to crochet tighter stitches while others have a very loose hand. You can’t guarantee that your crochet technique matches that of the pattern designer, so getting gauge helps you match the designer’s pattern without having to make any changes to your crochet style. And your knitted or crocheted project/cloth/toy... will have the right size and it will look as dreamed or saw on the web.

Crochet/knit a gauge:

 • If you have the same hook and yarn: to check the stitch and row numbers, and your crochet/knit style (loose or tight).
 • If you are using a different yarn (with the quite same yarn weight): to calibrate the hook size or stitch number to the different yarn.
 • If you are using a different hook or needle size: gauge helps to decide to use your old hook/needle or try another size or type of needle/hook.

Konkrét példa horgolásos mintanégyzetre:

 • mintanégyzet mérete: 10cm x 10 cm
 • pontos fonalmegnevezés: Scheepjes Stone Washed
 • fonalvastagság: 2 -vékony
 • horgolótű / kötőtű mérete: 3mm
 • szemek típusa és száma 10cm-es szélességig: 20 szem egyráhajtásos pálca
 • szemek típusa és sorok száma 10cm-es magasságig: 10 sor egyráhajtásos pálca
 • elkészített mintanégyzet súlya (gramm): 6 gramm

Hogyan készítsük el a mintanégyzetet?

 • Készítsünk a megadott mennyiséghez képest 5 szemmel és egy sorral többet, hogy az elkészült mintadarabon könnyen le tudjuk mérni vonalzóval a szükséges szemek és sorok számát. Pontosan ugyanazt a fonalat és tűméretet használjuk, mint amit a leírás megad.
 • Az elkészült mintadarabot gombostűvel tűzzük ki (pl. szivacslapra) anélkül hogy kifeszítenénk, vagy erővel nyújtanánk. Csak simítsuk le gyengéden és tűzzük ki.
 • Gőzöljük ki (amennyiben gőzölhető tiszta pamut a fonalunk) vagy csak nedvesítsük be finoman tiszta vízzel egy permetezővel.
 • Száradás után mérjük meg, hogy 10cm szélességben hány szemre és 10cm magasságban hány sorra volt szükségünk. Használhatunk egyszerű vonalzót, centit, vagy erre fejlesztett számolókeretet, például az Addi keretes szem és sorszámláló vonalzót.

Számoljunk és változtassunk

Bizonyos mintáknál, mint például a ruháknál nagyon fontos, hogy a minta alapján ugyanakkora legyen a végeredmény mint ahogy terveztük. Egyes mintáknál, mint például takaróknál nem olyan fontos, hogy pontosan ugyanakkora legyen a végeredmény, mint a leírásban. Itt egy kis méretkülönbség megengedett. Először mérlegeljük, mennyire fontos pontosnak lenni és mennyire.

Amennyiben ugyanazt a fonalat és ugyanazt a tűt használtuk és a megszámlált szem- és sorszám nem ugyanannyi, mint a mintaleírásban megadott, akkor több eset lehetséges:

 • Több szemet számláltunk, a mi horgolásunkon, mint az előírásban
  Példa: 22 szem 20 helyett
  Ok: szorosabban horgolunk, mint a minta készítője
  Megoldás: válasszunk egy picit (fél számmal) nagyobb tűt és horgoljuk meg újra a mintát
  Alternatív megoldás: Számoljuk át a mintaleírást, amennyiben ezt a minta jellege megengedi (például sima sorokból áll). A mintaleírás szerint szükséges szemek és sorok számát szororozzuk fel 22/20=1,1-es szorzóval.
 • Kevesebb szemet számláltunk, a mi horgolásunkon, mint az előírásban
  Példa: 18 szem 20 helyett
  Ok: lazábban horgolunk, mint a minta készítője
  Megoldás: válasszunk egy picit (fél számmal) kisebb tűt és horgoljuk meg újra a mintát és ellenőrizzük
  Alternatív megoldás: Számoljuk át a mintaleírást, amennyiben ezt a minta jellege megengedi (például sima sorokból áll). A mintaleírás szerint szükséges szemek és sorok számát szororozzuk meg 18/20=0,9-es szorzóval.

Mi történik ha nem pont abból a fonalból készítem el a mintát?

Ha közel hasonló súlyú és vastagságú fonalat akarunk használni egy minta elkészítéséhez, akkor nagyon fontos először elkészíteni a mintanégyzetet és kikísérletezni, hogy mekkora kötőtűvel vagy horgolótűvel tudjuk biztosítani a közel azonos szem és sorszámot biztosítani. Ez segít abban, hogy az egész munka léptéke megmaradjon és a kész munkák közel olyan méretű és jellegű legyen, mint ahogy szerettük volna.

Mi történik ha nincs pont akkora méretű horgolótűm / kötőtűm, mint a leírásban?

Ebben az esetben nagyon fontos először elkészíteni a mintanégyzetet. Ha nem stimmel a szemek és sorok száma az előírttal és fontos a méretpontosság akkor két lehetőségünk van:

 • mégis változtatunk a tű méretén, beszerzünk egy fél számmal kisebb/nagyobb horgoló- vagy kötőtűt a fenti példa alapján.
 • átszámoljuk a mintaleírást, amennyiben ezt a minta jellege megengedi (például sima sorokból egyszerűbb mintából áll) a fenti példa alapján.

 

If you have any question about yarn weights contact us. I have a question >>>

With Love,
YarnFairy

Labels attached to the content: tudástár - knowledge library

Search