This site uses cookies to offer a better browsing experience. If you continue without changing cookie settings, you consent to this - but if you want, you can change it any time clicking on "gear wheel icon" at the bottom of this page.

Menu
Your are here: > Home >

Yarn calculator

Yarn calculator

Mennyi fonalat vegyek egy pulóverhez, mellényhez, vagy takaróhoz?

Talán ez a kérdés a leggyakoribb, amit az ember feltesz magának, amikor megfogalmazódik az ötlet a fejében, hogy kötne vagy horgolna valamit magának, gyermekének, vagy unokájának. Ebben segít a Fonaltündér legújabb fejlesztése a fonalmennyiséget számító szuper kalkulátor!

 

 • A kapott fonalmennyiség sima/fordított szemekkel kötött anyagra/ruhára vonatkozik (a csavart mintás, vagy norvég kötés többet fogyaszt, a lukacsos minta kevesebbet).
 • A kapott fonalmennyiség nagyságrendi közelítés, függ a kötési stílusodtól (szoros, vagy laza).
 • Érdemes a szükséges fonalgombolyagok számát felfelé kerekíteni, illetve 5-10%-kal megtoldani.
 • Amennyiben a számítást horgolásra szeretnéd használni, a kapott mennyiséget 25-30%-kal fel kell szoroznod.
 • Garment knit in stockinette stitch only. More yarn would be required for ribbing, cabling, and/or most pattern stitches.
 • Please remember these results are just an estimate. Your project may require more or less yarn it depends for example on your knitting style too.
 • To be safe, you shoud add 10% to the above estimate as a margin for error.
 • In case you would like to calculate a crocheted item, you should add 25-30%.

Befolyásolja a fonalvastagság a szükséges mennyiséget?

Természetesen! Minél vastagabb a fonal annál gyorsabban haladunk a kötéssel, vagy horgolással, de annál kevesebb gramm vagy folyóméter kell az adott fonalból. Csak nehéz számítani, hogy pontosan mennyi is. Ebben segít a fonalmennyiség számító, amihez azonban tisztában kell lennünk a fonalvastagságok pontos megnevezésével, vagy a használni kívánt kötőtű és horgolótű méretével. Ebben is segítünk!

Hogyan igazodhatok ki a fonalvastagságok megnevezési és számozási rendszerében?

A Fonaltündér a hivatalos nemzetközi fonalvastagság szabványait használja, amelyet a fonalgombolyagon is találsz. Korábbi blogbejegyzésünkben erről részletesen is tudsz tájékozódni, ahol angolul és magyarul is megtalálod a legfontosabb és legelterjedtebb megnevezéseket. Blogbejegyzés a fonalvastagságokról >>>

Mi a fonalmennyiség számításának menete?

Amennyiben kinézted a fonalat a Fonaltündér oldalán és megnézted a vastagágához tartozó számot (0-7-ig) akkor a következő a teendőd a kalkulátorban:

 1. Válaszd ki mit szeretnél kötni, vagy horgolni!
 2. Válaszd ki a méretet életkor vagy főbb méretek alapján!
 3. Válassz fonalvastagságot!
 4. Olvasd le a szükséges mennyiséget folyóméterben!

Minden gombolyaghoz megadtuk a webáruházban a súlya mellett (gramm) a gombolyag hosszát is méterben. Nincs más dolgod, mint a kapott eredményt elosztani a gombolyaghoz tartozó méterrel. így megkapod a szükséges gombolyagok számát.

Ha nem áll rendelkezésre az adott fonalmennyiség keress bizalommal az info@fonaltunder.hu email címen, szívesen segítek!

 
Labels attached to the content: tudástár - knowledge library

Search